14. April - 21. September

Tartu jalgrattamatkade sari 2025

Tartu suvise rattamatkade sarja eesmärgiks on luua tartlastele põnevust oma kodukandi avastamisel. Rattaga seiklemine on lõbus ja tervislik meelelahutus.

Eesti kohaliku toidukultuuri väärtustamiseks on loodud traditsioon valida igal aastal välja üks Eesti piirkond ning kuulutada see Eesti toidupiirkonnaks. Sel aastal on Eesti toidupiirkonnaks Tartumaa, mistõttu oleme valinud eeloleva hooaja läbivaks teemaks toiduga seonduva ning sihtkohtade nimekirjast leiame kohvikuid, toidu tootjaid ning toidu töötlejaid.
Oma osaluse saad registreerida Tartu Rattamatkade kodulehel www.tarturattamatkad.ee oleva ankeedi kaudu, vastates kontrollküsimusele. Vastuse leiad Raadi kohviku saiakeste letil olevalt infoaluselt.
Reeglid on lihtsad – kõik osalejad alustavad oma retke oma kodust endale sobival ajal. Marsruut, matkaseltskond ja sõidutempo valitakse endale meelepärane. Iseseisvalt võetakse ka vastutus liiklusohutuse eest.
Igal matkal osalenute vahel loositakse välja meeneid. Kooliõpilastele vahel jagatakse eraldi auhindasid. Hooaja lõpus loositakse aktiivsemate osalejate vahel välja jalgratas – nii on see olnud juba viimased seitse aastat.
Osalemine Tartu Rattamatkade sarjas on tasuta.
Rattamatkade sarja toetab Tartu Linnavalitsus ja Tartumaa Spordiliit.
Liikumisharrastus liidab!
  • 14. April - 21. September
  • Vabu kohti: Piiramatu
  • Hind: Tasuta

Sarja esimene sihtkoht on avatud Terminali Raadi kohviku juures.
Terminali kohvikud pakuvad restoranikvaliteediga kuid taskukohaseid eineid. Kohvikute menüü keskmes on kodused hommiku- ja lõunapakkumised, mis on valmistatud värskest ja võimalusel kohalikust toorainest. Kohvikutes pakutav liha pärineb Tartumaal asuvatest Vasula ja Nõo Lihatööstustest, köögiviljad ja mahlad aga Kadarbiku talust – see kõik tagab külastajatele värskuse garantii.
Terminali kohvikute populaarseimad pagaritooted on liha- ja moosipirukad, mis valmivad Terminali oma pagarikojas Kärknas. Lihapirukad on täidetud Vasula Lihatööstuse kvaliteetse hakklihaga.

Teise matka sihtkohaks on Lange Motokeskuse kõrval asuv Pärna talu. Talu motoks on ”Austades vanaemade traditsioone”. Kõik talu tooted on naturaalsed ja valmivad järgides vanu traditsioone ning retsepte. Lihatoodetes kasutatakse vaid värsket Eesti liha. Pagaritooted on valdavalt juuretise põhjal. Küpsetistes kasutatakse vabapidamisel olevate õnnelike kanade mune.

Kuidas valmib Pärna talu ehe suitsusink? Vanasti tehti seda päris saunas. Nüüd on ehitatud eraldi pisikesed saunakesed, kus on puukeris sees. Kõik algab heast Eesti lihast – selleks, et suitsusink saaks parim, peab ka liha olema parim. Värske ja spetsiaalselt valitud Eesti liha tuuakse esmaspäeval. Siis läheb liha soola, kus ta on kuni reedeni. Sooldnunud liha pannakse suitsuahju reede varahommikul ning veedab ahjus terve päeva. Õhtul kell 17:00 võetakse suitsusingid ahjust välja. Sooja sinki ”Otse Ahjust” saab talust kohapealt maitsta ja osta reedeti kell 17-20.

Talu leivad on äratuntavad viljapea kaunistusega. Leibade tegemisel kasutatakse rukki täisterajahu ning lisatakse natuke ka linnase jahu. Pagaritoodete valmistamisel kasutatakse talu enda juuretist. Gurmeetoodete puhul luuakse erilisi maitseid ning pööratakse palju tähelepanu visuaalsele ilule.

”Otse Ahjust klassika” toimub igal reedel kell 17-20. Oma matka tasub sättida just sellele ajale. Lisainfo: https://pärnatalu.ee/otse-ahjust/ ja https://www.facebook.com/parnatalu/ .

Korraldaja

Nimi: Tartu Rattamatkad

Kontaktisik: Tartu Rattamatkad

Telefon: 504 5168

Email: tarturattamatkad@gmail.com

Vaata veel

Roosi tee päev Põlgastes

  • 27. July 11:00
  • Põlgaste Küla