14. April - 21. September
Tartu jalgrattamatkade sari 2025

Eesti kohaliku toidukultuuri väärtustamiseks on loodud traditsioon valida igal aastal välja üks Eesti piirkond ning kuulutada see Eesti toidupiirkonnaks. Sel aastal on Eesti toidupiirkonnaks Tartumaa, mistõttu oleme valinud eeloleva hooaja läbivaks teemaks toiduga seonduva ning sihtkohtade nimekirjast leiame kohvikuid, toidu tootjaid ning toidu töötlejaid.
Liikumisharrastus liidab!
- 14. April - 21. September
- Vabu kohti: Piiramatu
- Hind: Tasuta
Sarja esimene sihtkoht on avatud Terminali Raadi kohviku juures.
Terminali kohvikud pakuvad restoranikvaliteediga kuid taskukohaseid eineid. Kohvikute menüü keskmes on kodused hommiku- ja lõunapakkumised, mis on valmistatud värskest ja võimalusel kohalikust toorainest. Kohvikutes pakutav liha pärineb Tartumaal asuvatest Vasula ja Nõo Lihatööstustest, köögiviljad ja mahlad aga Kadarbiku talust – see kõik tagab külastajatele värskuse garantii.
Terminali kohvikute populaarseimad pagaritooted on liha- ja moosipirukad, mis valmivad Terminali oma pagarikojas Kärknas. Lihapirukad on täidetud Vasula Lihatööstuse kvaliteetse hakklihaga.
Teise matka sihtkohaks on Lange Motokeskuse kõrval asuv Pärna talu. Talu motoks on ”Austades vanaemade traditsioone”. Kõik talu tooted on naturaalsed ja valmivad järgides vanu traditsioone ning retsepte. Lihatoodetes kasutatakse vaid värsket Eesti liha. Pagaritooted on valdavalt juuretise põhjal. Küpsetistes kasutatakse vabapidamisel olevate õnnelike kanade mune.
Kuidas valmib Pärna talu ehe suitsusink? Vanasti tehti seda päris saunas. Nüüd on ehitatud eraldi pisikesed saunakesed, kus on puukeris sees. Kõik algab heast Eesti lihast – selleks, et suitsusink saaks parim, peab ka liha olema parim. Värske ja spetsiaalselt valitud Eesti liha tuuakse esmaspäeval. Siis läheb liha soola, kus ta on kuni reedeni. Sooldnunud liha pannakse suitsuahju reede varahommikul ning veedab ahjus terve päeva. Õhtul kell 17:00 võetakse suitsusingid ahjust välja. Sooja sinki ”Otse Ahjust” saab talust kohapealt maitsta ja osta reedeti kell 17-20.
Talu leivad on äratuntavad viljapea kaunistusega. Leibade tegemisel kasutatakse rukki täisterajahu ning lisatakse natuke ka linnase jahu. Pagaritoodete valmistamisel kasutatakse talu enda juuretist. Gurmeetoodete puhul luuakse erilisi maitseid ning pööratakse palju tähelepanu visuaalsele ilule.
”Otse Ahjust klassika” toimub igal reedel kell 17-20. Oma matka tasub sättida just sellele ajale. Lisainfo: https://pärnatalu.ee/otse-ahjust/ ja https://www.facebook.com/parnatalu/ .
Korraldaja
Nimi: Tartu Rattamatkad
Kontaktisik: Tartu Rattamatkad
Telefon: 504 5168
Email: tarturattamatkad@gmail.com
Vaata veel
Roosi tee päev Põlgastes
- 27. July 11:00
- Põlgaste Küla